Skip to content
Søren Aahman repræsenterer de selvejende haller i SIKOs bestyrelse
Ansat som daglig leder af Odense Bowlinghal & Simgolf Center i 2015.
Dengang var tallene på bundlinien ildrøde, men takket være implementeringen af en ny strategi, med fokus på tiltrækning af nye kundegrupper, er tal igen blevet sorte. Søren Aahman insisterer dog på at drive et sportscenter og ikke et legeland.
– Det her er et sportscenter, men fordi bowlingsporten har oplevet en helt enorm nedgang af licenserede bowlere inden for de sidste 10 år, så var det strengt nødvendigt at udvide rammerne for, hvordan vi brugte vores hal. Jeg vil rigtig gerne drive en hal med fødselsdage, festbowlere og familiearrangementer, men vi skal stadig have respekt for det, vi er sat i verden for – nemlig sporten.
Da han fik jobbet som daglig leder af Odense Bowlinghal & Simgolf Center, trådte han ind i drømmejobbet.
– Jeg har altid sagt, at jeg kun ville arbejde her, og det er, fordi det er en sportshal. Alt hvad vi gør her, det gør vi med bowling for øje, siger Søren Aahman, som selv blev bidt af en gal bowlingkugle som ung knægt, og som har spillet på både junior- og seniorlandsholdet.
Nyt simgolf-anlæg
En af de målgrupper, som Søren Aahman inviterede indenfor i 2017, var golfspillerne. Dengang blev der etableret fem simgolfbaner på bekostning af fire bowlingbaner, så der nu kun 20 tilbage. Det betyder, at der ikke længere kan blive afholdt EM, VM og Nordisk Mesterskab i hallen igen.
Søren Aahman kalder det en svær, men nødvendig beslutning.
– Der var mange, som ikke brød sig om det i starten, men vi kan jo ikke leve af at holde mesterskaber. Vi er nødt til at have godt med besøgende hver dag, og siden vi tog simgolf ind, er omsætningen i hallen steget med over 1 million kroner.
Samtidig med at simgolfbanerne blev lavet, investerede Søren Aahman også i et moderne scoresystem, som havde mange nye muligheder for de gæster, som var mindre rutinerede, og som måske bare kom for at hygge sig.
Siden Søren Aahman er kommet til, er køkkenet også blevet renoveret for 1 million kroner, og på tre af bowlingbanerne kan man spille clutch-bowling – en slags ekstra spil bestående af lys og lyd, som man kan lægge over det traditionelle spil.
De unge forsvinder
På mange måder virker clutch-bowling som en farlig flirten med tant og fjas for en, som insisterer på at holde sportsfanen højt, og måske er det det også, for bowlingsporten er kun en skygge af, hvad den var for bare 10 år siden.
– For 10 år siden var der måske 10.000 licenserede bowlingspillere. Nu er der 3200. Og det sjove er, at børn og unge synes, det er sjovt at bowle, men de gider ikke at gå til det, siger Søren Aahman.
Og Søren Aahman ved det, for han har lagt baner til både skole-OL og skolebowling.
– Det er jo alle foreninger, der kæmper med det samme problem. Jeg tror, det har noget at gøre med den måde, som vi lever på. Tidligere gik vi jo til sport sammen med vores børn, men nu bliver de sat af, og så går mor og far i fitnesscentret. Vi dyrker ikke rigtig sport sammen mere.
Selv dyrkede han bowling med både sin mor og far, som havde lært det på den amerikanske base Søndre Strømfjord på Grønland. Da de vendte hjem til Danmark, startede de med at spille i klubben Top 10 i Herning, men da Odense Bowlinghal åbnede i 1976, fik de et skab der. I firserne begyndte Søren Aahman at komme med.
– Det blev mit andet hjem. Og der var altid nogen at være sammen med, siger han.
Disciplin og hårdt arbejde
Som han ser det, kræver det to ting at blive god til at bowle: disciplin og hårdt arbejde. Og så er der også en hel del strategi og teknik i det. For eksempel er en bowlingkugle ikke bare en bowlingkugle.
– Det er lidt teknisk, men en bowlingkugle kan laves med både en symmetrisk og asymmetrisk kerne. Fingerhullerne kan også placeres forskelligt, og så er der også det, som vi kalder topografi. Det handler om selve banen. Faktisk kan man sammenligne en bowlingbane med greenen på en golfbane. Det går op og ned, og bane to kan godt være helt forskellig fra bane fire at spille på. Det er det, de gode kan – mærke det, når de spiller, siger Søren Aahman.
I dag spiller Søren Aahman stadig bowling, men det er mere på et hygge-plan. Og så hygger han om gæsterne ”hjemme” i bowlinghallen.
– Jeg har selvfølgelig en del kontorarbejde, men jeg holder mest af at være ude på gulvet og snakke med folk. Det er vigtigt, at der er en god stemning, og vi må godt gøre noget ud af, at vi ikke er som alle de andre.